e-u

Πλαίσιο Λειτουργίας

kiklos filon

• Ο «Κύκλος Φίλων» της Σχολής αποτελεί εξωτερίκευση της πιο βαθιάς επιθυμίας των Ουρσουλινών, του οράματός τους για τον κόσμο και των αρχών που διέπουν την εκπαίδευσή τους.

• Οι προτάσεις τους συμπίπτουν και αποτελούν αναζήτηση τρόπων που θα εξασφαλίσουν την ακτινοβολία της Σχολής και θα την καταστήσουν γνωστή στον περίγυρό τους.

• Γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα έργο μακροπρόθεσμο, που απαιτεί περίσκεψη και στρατηγική. Γι’ αυτό τον λόγο, μπορούν να προτείνουν στη Διεύθυνση της Σχολής και στις Αδελφές Ουρσουλίνες τα μέσα που, κατά την κρίση τους, είναι τα καλύτερα για την ανάπτυξη του Σχολείου σε βάθος χρόνου (για παράδειγμα, σε 5 χρόνια).

• Βοηθούν με τις προτάσεις τους στο άνοιγμα της Σχολής, όχι μόνο στην τοπική αλλά και, γενικότερα, σε ολόκληρη τη σύγχρονη κοινωνία.

• Συμβάλλουν στην προώθηση της Γαλλοφωνίας και αναπτύσσουν συνεργασίες με φορείς και προσωπικότητες, με στόχο την προώθηση των αρχών και την υποβοήθηση της λειτουργίας της Σχολής.

• Ο «Κύκλος Φίλων» συγκεντρώνει πρόσωπα που, με την πείρα τους, τις δυνατότητές τους και τις προοπτικές τους για το μέλλον, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη της Σχολής.

• Συνεδριάζει τρεις ή τέσσερις φορές τον χρόνο με πρόσκληση της Προέδρου Αδελφής. Σε έκτακτη περίπτωση, μπορεί να συνεδριάσει περισσότερες φορές πάλι κατόπιν προσκλήσεως.

• Ορίζει Γραμματέα, που θα προσκαλεί σε συνεδριάσεις, θα κρατά πρακτικά, θα συντάσσει και θα παρουσιάζει την ημερήσια διάταξη και θα βοηθά την Πρόεδρο, όταν χρειάζεται.


Γνωριμία με τις Ουρσουλίνες και το Σχολείο

  • Οι Ουρσουλίνες
  • Η Σχολή
  • Αρχές, αξίες και διεθνής χαρακτήρας


Οι Ουρσουλίνες

Οι Ουρσουλίνες ιδρύθηκαν από την Αγία Άγγελα Μερίτσι το 1535 στην Ιταλία.
16ος αιώνας: ο αιώνας της Αναγέννησης, σ ’έναν κόσμο που βρίσκεται σε έντονη αναταραχή και αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με τη σημερινή εποχή.
Η ζωή της: 1474 -1540. Γεννήθηκε στις όχθες της Λίμνης De Garde. Μέχρι τα σαράντα της, ζει με προσευχή και αφοσιώνεται στις αγροτικές εργασίες.
Το 1516, έρχεται στην Brescia, επειδή της ζητήθηκε να παρηγορήσει μία χήρα, η οποία μόλις είχε χάσει τον άντρα της και τους δύο γιους της στον πόλεμο. Και εκεί αναπτύσσει έντονη αποστολική δραστηριότητα: συμπαραστέκεται σ’ αυτούς που υποφέρουν, συμφιλιώνει εχθρούς και παρηγορεί τους πονεμένους ανθρώπους.

 

Εξηγεί την Αγία Γραφή και γνωρίζει μεγάλη πνευματική ακτινοβολία. Η φήμη της εξαπλώνεται και κοπέλες, όπως και μεγαλύτερες γυναίκες συγκεντρώνονται γύρω της. Ο Κανονισμός της Αγίας Άγγελας και το πνεύμα της εξαπλώνονται αρχικά στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Και έτσι δημιουργείται η ομάδα της Αγίας Ούρσουλας.


Η Αγία Άγγελα, λοιπόν, ένας άνθρωπος πολύ απλός, μια γυναίκα της προσευχής, πλήρης από την παρουσία και την αγάπη του Θεού, ακτινοβολεί και προσελκύει τους ανθρώπους.
Η ομάδα που σχηματίζεται γύρω της δεν παραπέμπει σε μοναστήρι. Οι γυναίκες και οι κοπέλες μένουν σπίτι τους, αλλά ο σύνδεσμος που η Αγία Άγγελα δημιούργησε τις κρατά ενωμένες και κατευθύνει τη ζωή τους.
Οι αιώνες περνούν… Η ομάδα εξελίσσεται με την επίδραση των παστόρων της Εκκλησίας και σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής… Τον 17ο αιώνα, τα μοναστήρια εξαπλώνονται στην Ιταλία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, σε όλο τον κόσμο…  Ξεκινώντας με τη διδασκαλία του χριστιανισμού, οδηγήθηκαν, τελικά, να γίνουν παιδαγωγοί ζώντας μαζί  στο πνεύμα που τους κληροδότησε η Ιδρύτριά τους.


Η Σχολή

Η λειτουργία της Σχολής Ουρσουλινών στην Ελλάδα ξεκίνησε στη Νάξο το 1670.
Τον 17ο αιώνα, οι απόγονοι Βενετών και Γάλλων ευγενών αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού. Αναζητούν να «ξαναχρυσώσουν» τα οικόσημά τους και γι’ αυτό αναζητούν παιδαγωγούς για τις κόρες τους.


Οι Ιησουίτες βρίσκονται ήδη στη Νάξο και είναι αυτοί που σκέφτονται να καλέσουν Ουρσουλίνες. Η ιστορία εκείνης της Σχολής, που θα διαρκέσει μέχρι το 1976, δεν είναι απλή, αλλά είναι μια σπουδαία ιστορία, για την οποία ευλογούμε τον Θεό.
Η χρονιά του 1862 γνωρίζει την ίδρυση του Μοναστηριού των Λουτρών στην Τήνο. Το σημείο έναρξης είναι διαφορετικό: η Iδρύτρια των Λουτρών, η Μητέρα Αγία Ignace Leeves, πήγε για να ανταποκριθεί στο άμεσο κάλεσμα του Κυρίου.


Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1825, κόρη ενός προτεστάντη πάστορα, εκκλησιαστικού εκπροσώπου της αγγλικής πρεσβείας, αναζητούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον «Δρόμο» της, προτού φτάσει στην Τήνο. Υπάρχει πάντα μία Αδελφή στην Τήνο και για, περισσότερο από δύο αιώνες, η ιστορία του συγκεκριμένου Μοναστηριού παραμένει σπουδαία.
Αθήνα: Οι Ουρσουλίνες, καταγόμενες από τα Μοναστήρια της Νάξου ή της Τήνου, έρχονται το 1947. Δεν θα περιγραφεί ο περίπλους που τις οδήγησε εδώ όπου βρίσκονται σήμερα: στο Νέο Ψυχικό για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και στο Μαρούσι, όπου υπάρχει το Δημοτικό, το Νηπιαγωγείο και ένας Παιδικός Σταθμός…


Αρχές, αξίες και διεθνής χαρακτήρας

Μας τις κληροδότησε η Αγία Άγγελα, η Ιδρύτριά μας. Δια μέσου της ομάδας των γυναικών και των κοριτσιών που την περιέβαλλαν, μας έκανε γνωστό, με έναν γραμματέα, τον σπουδαίο πνευματικό, παιδαγωγικό και πρακτικό πλούτο που διέθετε στην καρδιά, έναν πλούτο που διέσχισε τους αιώνες!

 


Τα σημαντικά σημεία του Κανονισμού, των Παραινέσεων και της Διαθήκης αποτελούν τα θεμέλια της εκπαίδευσης των Ουρσουλινών. Δίνουν προτεραιότητα, για παράδειγμα, στην αξία του ατόμου και στις σχέσεις, μας χαράσσουν έναν δρόμο εξέλιξης, επαγρύπνησης, αγάπης… Όλα στηρίζονται στην αγάπη… στην αγάπη για τον Θεό, στην αγάπη για τον πλησίον…
Γιατί είναι μέσα από την πίστη της και τη δεκτικότητά της στον Θεό και στην Αγία Γραφή που η Αγία Άγγελα αντλεί τις αρχές της, τις οποίες αναπτύσσει σ’ ένα κλίμα χαράς και ελπίδας.

 

  • Εκτίμηση, αγάπη και σεβασμός: «Να αγαπάτε εξίσου τα παιδιά σας, να μην προτιμάτε το ένα περισσότερο από το άλλο. Όλα είναι πλάσματα του Θεού…» «Να φροντίζετε και να διατηρείτε χαραγμένα μέσα στο πνεύμα σας και στην καρδιά σας ένα-ένα ξεχωριστά όχι μόνο τα ονόματά τους, αλλά επίσης και την κοινωνική τους τάξη, τον χαρακτήρα τους, την κατάστασή τους και ό,τι άλλο τα αφορά.»
  • Γλυκύτητα, καλοσύνη αλλά και σταθερότητα : «Να είστε γλυκές, ανθρώπινες… χωρίς να μιλάτε επιτακτικά και με αυστηρότητα… Να κάνετε το καθήκον σας νουθετώντας με αγάπη και καλοσύνη… Μερικές φορές είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείται αυστηρότητα, αλλά πρέπει να ενεργούμε ωθούμενες μόνο από την αγάπη ή από την επιθυμία για το καλό του πλησίον …»

 

H Αγία Άγγελα συνέστησε την προσαρμογή στους καιρούς. Αυτό μας αφορά άμεσα και μας καλεί να αναρωτηθούμε:

  • Τι πρέπει να κάνουμε, ώστε τα σχολεία μας να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας;
  • Τι πρέπει να κάνουμε, για να τους καταστήσουμε ικανούς να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που θα συναντήσουν, όταν αποφοιτήσουν;

 

Είναι ζητήματα που πρέπει να γίνουν δικά μας και που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων μας στον σύγχρονο κόσμο.

  • Ψυχικό σθένος, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία είναι το διακριτικό γνώρισμα των μερικιανών παιδαγωγών και ευχόμαστε να τους δούμε ενωμένους στο όμορφο έργο , το δικό τους:

 

Μαζί ! Insieme !
Να, λοιπόν, ακόμα μία λέξη-κλειδί στο λεξιλόγιο της Αγίας Άγγελας και στο πνεύμα των Ουρσουλινών, μία λέξη που αναδεικνύει
τον διεθνή χαρακτήρα του Ιδρύματος.

 

 

earth

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016-2017

panelladikes


Θερμά συγχαρητήρια στους αποφοίτους του
σχολικού έτους 2016-2017 για την επίδοσή τους
στις πανελλαδικές εξετάσεις!
Τα αποτελέσματα φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

     

Eλληνογαλλική Σχολή
Ουρσουλινών


Νηπιαγωγείο
Τ: 210 6120982
e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δημοτικό Σχολείο
Τ: 210 8020285
e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γυμνάσιο - Γενικό Λύκειο
Τ: 210 6712228
e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

e: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

     

ursulines


Κάθε στιγμή, παντού

Πρόσβαση στα αρχεία σας από οπουδήποτε
και κοινή χρήση με οποιονδήποτε.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ EMAIL